De eerste kennismaking met Human Design is of een en al herkenning en “ahaa daarom” of je herkent jezelf totaal niet in jouw chart. Als je dan een stapje verder wil en (nog) meer je design wil leven, dan is het volgen van je Strategie en Autoriteit een goede stap.

Welke strategieën en autoriteiten er zijn leg ik hieronder uit.

Strategie en Autoriteit zijn echt de basis van elk design. Door het leven van de S&A leef je steeds meer in jouw unieke energie en zie je meer en meer terug van jouw design.

Wat is strategie?

Strategie is de manier hoe jij je het beste door het leven kan navigeren. Hierdoor gaan dingen gemakkelijker, je komt makkelijker in flow. Voor elk energietype is de strategie anders. Dit verschil wordt oa veroorzaakt door het aura van het energietype. 

Wat is autoriteit

Dit is de manier waarom jij het beste keuzes kan maken. Dus met je lijf ipv met je hoofd. Vaak wordt geadviseerd om bij lastige keuzes een lijstje te maken, voor- en nadelen opschrijven, overleggen met andere mensen enz. Allemaal acties vanuit het hoofd. Eigenlijk leer je welke stem vanuit je lichaam jij het beste kan gebruiken om keuzes te maken. De autoriteit staat los van het energietype.

Welke strategieën zijn er?

Er zijn 4 verschillende strategieën. Hieronder lees je welke dit zijn.

Manifestor

De strategie voor de manifestor is

Anderen informeren over jouw ideeën.

Door anderen te informeren ervaar je minder weerstand en kan je jouw ideeën uitvoeren. Informeer vooral de mensen die betrokken zijn bij jouw idee.

(Manifesting) Generator

De strategie voor de generator en manifesting generator is

Wachten en reageren op dingen die op jou pad komen. 

Is dit wel voor jou of niet? Het sacrale centrum geeft een JA gevoel ergens in jouw buik als het iets voor jou is. Wanneer dit center aan gaat staan weet je namelijk dat er ook echt de energie voor is om eraan te beginnen.

Je hoeft dus niet te initiëren, maar je kan wachten tot er iets op je pad komt waar je een JA op voelt. Wachten is in dit geval niet letterlijk wachten, maar wachten tot je een JA voelt. Ga er dus vooral op uit, blijf in beweging, leef je leven en wees je bewust van alles wat er om je heen gebeurt. 

Als jij een JA voelt, dan staat dit center AAN en is de energie in beweging. Dit kan je ook terugzien door fysieke reacties of horen via geluiden. Denk hierbij aan geluiden als:

  • Uh-huh, uh-uh of hmmmmm
  • Expansief gevoel vs contractie in je onderbuik
  • Oeeeh JAA, ik kan niet wachten vs verkrampend of zwaar gevoel,
  • Energie die gaat stromen vs een zwaar gevoel in je onderbuik,
  • mmmm vs ughhh.

Omdat een manifesting generator ook manifestor energie heeft en snel kan reageren, is na een JA gevoel informeren van de omgeving of betrokkenen ook belangrijk.

Projector

De strategie van de projector is

Wachten op erkenning en de uitnodiging.

Dit komt omdat jij veel ziet en anderen geen idee hebben waar jij het over hebt, omdat zij dat nog niet zien.. Anderen kunnen nog niet klaar zijn voor jouw visie. Omdat jij minder (werk)energie hebt is het voor jou belangrijk om daar zuinig mee om te gaan en is wachten tot iemand jou uitnodigt goed voor jou.

Reflector

Strategie van de reflector is 28 wachten. Vooral voor grote beslissingen. Als je die tijd niet hebt, kan je de keuze visualiseren. Als reflector heb je geen vaste energie en verandert de energie constant, afhankelijk van de stand van bepaalde planeten. Daarom heb je geen vaste stem om op terug te vallen.

Daarnaast kan je praten met mensen waarbij jij je fijn voelt, net zoals in fijne omgevingen zijn en kunnen praten zonder oordeel of advies terug te krijgen. Door gedurende de 28 dagen te praten over de keuze creëer je helderheid voor jezelf.

Welke autoriteiten zijn er?

Emotionele autoriteit

Bij een emotionele autoriteit is het emotionele centrum gedefinieerd. Dat betekent dat jij een emotionele golf door je lichaam hebt gaan waar je rekening mee wilt houden als je een keuze maakt. Deze emotionele golf gaat van pieken naar dalen, tot er een moment van helderheid komt. Wanneer je emotioneel helder bent wil je de keuze maken. Op een piek of juist in een dal kan je keuze gekleurd zijn door de emotie die je op dat moment voelt. Een nachtje slapen over een keuze is goed voor jou. Pas dan heb je de keuze bij de verschillende emoties kunnen doorvoelen en als je helderheid ervaart, dan weet je wat de juiste keuze is.

Sacrale autoriteit

De sacrale autoriteit werkt hetzelfde als de strategie van de (manifesting) generator. Met deze autoriteit kan je een keuze maken in het moment op basis van jouw onderbuikgevoel. Jouw reactie in het moment is altijd te vertrouwen wanneer je bent afgestemd op dit gebied in je lijf. Je kan een ‘uh-uh’, úh-hum’ of een ‘hmm’ voelen. Maar ook een expansief gevoel of contractie, een fysieke aantrekking of juist zwaar gevoel kunnen jouw sacrale reactie zijn.

Van jongs af aan heb je dit gevoel gehad, alleen door moeten antwoorden in hele zinnen of met een kort JA of Nee, heb je onbewust geleerd om te antwoorden met je hoofd ipv met je lijf.

Milt autoriteit

De milt autoriteit is een zachte stem in je lijf die je het beste kan volgen voor het maken van keuzes.

Met deze autoriteit ben je gemaakt om spontane, in het moment keuzes te maken. Je mag vertrouwen op je intuïtie die in het moment vertelt wat goed of niet goed is voor JOU. Het zijn spontane keuzes die voor dat moment goed zijn. Later kan dat weer anders zijn.

Intuïtie is een zachte stem en wordt gemakkelijk overschreeuwd. Het is dus belangrijk om aanwezig te zijn in je lijf.

Ego autoriteit

Met de ego autoriteit maak je keuzes op basis van wat jij wilt. Jij kiest voor jezelf en doet waar jij naar verlangt. De wilskracht om iets te doen is er wel of niet. Wanneer de wilskracht er niet is, dan is het niet juist.

Self projected autoriteit

Bij deze autoriteit is het belangrijk om te praten over de keuze die je te maken hebt. Hierdoor hoor jij jouw manier van praten. Doordat jij de toon van jouw stem hoort kan jij voelen wat jou het meest als jezelf laat voelen. In je stem vind je jouw waarheid.

Mental autoriteit

Bij een mentale autoriteit is het belangrijk om met je mind alle informatie te verzamelen die je nodig hebt om de keuze te maken, om vervolgens in je lichaam te voelen wat voor jou voelt als de beste keuze. 

Dit doe je door in de juiste omgeving te zijn en te praten met niet-oordelende mensen over jouw keuze. Het gaat hierbij niet over denken wat je zou moeten doen, maar over voelen wat je kan doen.

Lunar autoriteit

De autoriteit is hier hetzelfde als de strategie van de reflector. Voor jou is het belangrijk om een maancyclus te wachten. Jij hebt geen vaste definitie in jouw design. Hierdoor voel jij je elke dag anders en heb jij geen vaste “stem” in je lijf om te volgen bij het maken van keuzes. Tijdens de 28 dagen is het belangrijk dat je regelmatig praat over de keuze, in verschillende omgevingen, met verschillende mensen. Alleen dan kan je de keuze helder krijgen voor jezelf.