Ademhaling is een automatisch proces. Zelfs zo automatisch dat direct na de geboorte de ademhaling op gang komt door een flinke ademteug te nemen om het op een huilen te zetten.

Ademhaling is een proces waar je niet over na hoeft te denken, het gaat vanzelf. Je kan het wel beïnvloeden door bijvoorbeeld je adem in te houden. Als je gaat sporten, dan hoef je niet na te denken over het verhogen van de ademfrequentie, dat gebeurt vanzelf.

En toch gaat de ademhaling zo vaak mis, zoals deze twee artikelen laten zien. En dat heeft o.a. effect op de energiehuishouding.

Het beste is om zittend in rust rond de 6x/min adem te halen. Bij stress neemt dit aantal toe. Even is niet erg, dat kan het lichaam prima aan. Alleen als je langere tijd achter elkaar (denk aan chronische stress en burn-out) te vaak ademhaalt, dan verstoort dat vele processen in je lichaam. Hoe dat zit, leg ik hieronder uit.

Ons autonome zenuwstelsel bestaat uit 2 delen: het sympathische en het parasympathische deel. Zenuwen geven de signalen van de hersenen door aan onze spieren en organen en geven signalen van onze zintuigen als ogen, gehoor door aan onze hersenen.

Stel jezelf de situatie voor dat je bij het oversteken die auto niet gezien hebt en net op tijd terug springt op de stoep (je wist niet dat je zo snel kon reageren!). Hoe voel jij je dan? Waarschijnlijk voel je de adrenaline door je lijf gieren, voel je jouw hart bonzen (hoge hartslag), snelle ademhaling (hoge ademfrequentie) en breekt het zweet je uit. Je staat te trillen. In deze situatie was je sympathicus actief. Die zorgt voor een super snelle reactie. Deze reactie zorgde er vroeger voor dat je kon overleven als je oog in oog stond met een sabeltandtijger oid.

Als je ontspannen bent, dan is de parasympathicus actief. Je hebt een lage hartslag, rustige ademhaling en voelt je kalm.

Als je langdurig stress hebt dan is je sympathicus langdurig actief. Met als gevolg: Verhoogde de hartslag, afgifte glucose, adrenaline afgifte, ontspanning spieren in de longen en hogere ademfrequentie, remming speekselklieren, grotere pupil en mindere maagwerking en lagere afgifte spijsverteringssappen. Alles gericht op vluchten! Daarnaast zorgt stress voor extra afgifte van glucose uit de spieren of de lever. Zodat je snel kan reageren (vet is een veel tragere brandstof, als je daarop moest wachten, was je al lang opgegeten door die sabeltandtijger).

Bij huidige chronische stress is onze sympathicus langdurig aan en is niet zo maar uit te zetten. Je kan de effecten van de sympathicus wel beïnvloeden: door de ademfrequentie te verlagen! Hierdoor daalt je hartslag en wordt er minder glucose afgegeven, bespaar je glucose en dus energie. Als je meer balans gevonden hebt, kan je uiteindelijk ook weer meer bij de vetvoorraden en ervaar je nog meer energie 🙂 De hartslag daling merk je doordat er een ontspannen gevoel over je heen komt.

Wil je tegelijkertijd jouw lichaam trainen om weer gewend te raken aan de juiste ademhaling in rust? Doe dan 3x 10 minuten per dag gedurende 100 dagen de volgende ademhaling. Zeg tegen jezelf: Ik adem in, ik adem weer uit en ik wacht even.

Twijfel je of je de ontspanning goed voelt? Of dat je de ademoefeningen goed doet? Trust Your Heart is een programma dat jou hier mee helpt. Je kan hierdoor ontdekken wat jou ontspanning brengt. Wil jij ook ontdekken wat jou echte ontspanning brengt? Geef je dan hier op voor Trust Your Heart en hoor als eerste wanneer dit nieuwe programma begint.

Heb jij vragen over jouw ademoefeningen of iets anders over herstel van een burn-out? Stuur mij een bericht, ik help je graag verder.