Dit is een zin die ik geregeld voorbij hoor komen. Mensen hebben een bepaald beeld van zichzelf, zij ook. Na heel veel jaren weer begonnen met sporten (o.a. hardlopen). Zij had een hollen-en-stilstaan-schema van internet geplukt en zat inmiddels op 3 minuten hardlopen afwisselen met 1 minuut wandelen. Zij vond het heel spannend om langere stukken hard te lopen…..

Ik ga hier geen preek geven over “dat die blokschema’s niet goed zijn”. Ik zal het iets nuanceren. De hardlopen-en-stilstaan-schema’s zijn zo opgebouwd om de gewrichten te beschermen, zeker als die heel lang weinig belast zijn. Met hardlopen is de impact een stuk groter dan met andere sporten. Spieren herstellen hier snel van, maar gewrichten een stuk minder snel. Dus prima zo’n blokschema?

Toch niet voor mensen die energie willen opbouwen. Als je energie wilt opbouwen, dan moet je echt langere tijd achter elkaar sporten. Met korte blokjes hardlopen bereik je dit niet. Dit heeft te maken het de energiesystemen in ons lichaam. Wij willen vooral de grootste glycogeenvoorraad in onze spieren prikkelen om een grotere voorraad aan te leggen. Glycogeen is niks anders dan glucose heel compact en voordelig opgeslagen in onze spieren (en lever). Ons lichaam speelt graag op save. Bij langere tijd (dus geen blokschema’s) op een bepaalde hartslag sporten zorgt ervoor dat je uit die grote glycogeenvoorraad energie haalt. Die voorraad wil het lichaam aanvullen en dan nog met iets meer. O.a. door die groeiende glycogeenvoorraad voel je je beter na verloop van tijd.

Laat ik dan mensen direct 3x/week langere tijd hardlopen? Absoluut niet! Om energie op te bouwen gaat het er uiteindelijk om dat je om de dag langere tijd sport. Of dat fietsen is, roeien of hardlopen maakt niet zo heel veel uit. Als iemand graag wilt hardlopen, dan is dit meestal in combinatie met een andere duursport en het hardlopen langzaamaan uitbreiden in duur en frequentie.

Uiteindelijk is zij begonnen met 24 minuten achter elkaar hardlopen. En het mooie van “ik wist niet dat ik zo lang kon lopen” het zet je aan tot het verder verkennen van jouw grenzen 🙂