Ken je dat dat de dag nog door je hoofd heen gaat of dat je het gevoel hebt dat je nog zoveel dingen wil aanpakken? Je voelt je hart in je borstkas tekeer gaan en ligt maar te draaien, hebt het gevoel dat je echt niet stil kan liggen.

Sinds wij terug zijn van vakantie hebben wij grootse plannen. Vast heel herkenbaar. Die klussen die er al langere tijd liggen nu eindelijk eens afmaken, allemaal plannen om te verbouwen en beginnen er ook met 1, ambities met onze eigen bedrijven, ik wil mijzelf en de andere gezinsleden met Human Design onder de loep nemen, sporten blijven doen en vooral met elkaar in contact blijven. Dus vorige week ergens een keer lag ik te woelen en te draaien en ik kon maar niet slapen. Uiteindelijk de ademhalingsoefeningen gedaan die mij zo geholpen hebben om uit mijn burn-out te komen. “Ik adem in, ik adem weer uit en ik wacht even met de volgende ademhaling”. Ik sliep zo 🙂 Hoe werkt dat toch?

Door alles dat door mijn hoofd heen ging, gingen mijn hartslag en ademfrequentie omhoog.  Mijn lichaam was druk bezig terwijl de arbeid die ik deed vrij weinig was. Als ik een stukje had gewandeld, dan zou ik die hartslag van dat moment niet vervelend vinden en zou ik geen onrust ervaren. Nu ik stil lag en mijn lichaam het “overdreven” druk had door alle gedachten ervaarde ik onrust.

Door alle gedachten stijgen dus de hartslag en de ademfrequentie terwijl ik amper wat doe. Doordat ik meer ademhaal komt er meer zuurstof mijn bloed in. Als er meer zuurstof het bloed in gaat, dan moet er iets anders uit. Dat is dus koolstofdioxide (CO2). En nou komt de clue. Als CO2 in het bloed komt dan gaat het reacties aan en wordt het o.a. bicarbonaat (HCO3-). Hierdoor wordt het bloed zuurder. Echter als er te veel CO2 wordt uitgeademd, dan wordt er minder HCO3- gevormd en verandert de zuurgraad van het bloed en laat de zuurgraad van het bloed nou heel veel effect hebben verschillende processen in ons lichaam. Onder andere op de opname van zuurstof door lichaamscellen, maar dat is voor een andere keer.

Door na de uitademing even te wachten met de volgende ademhaling, daalt de ademfrequentie en daarmee ook de hartslag EN blijft er meer CO2 in het lichaam aanwezig en is de zuurgraad van het bloed beter. Hoezo blijft er meer CO2 in het lichaam als je even wacht na de uitademing?

Dat heeft te maken met diffusie van stoffen. Even terugdenken aan de lessen biologie of scheikunde. Of zie een theezakje in een glas heet water voor je. Zonder dat je iets doet zie je de kleur van de thee zich verspreiden door het water heen. Dat komt door diffusie. De kleur verspreidt zich langzaam door het water omdat moleculen altijd in beweging zijn en hierbij tegen elkaar aan botsen en hierdoor van richting veranderen. In een omgeving met meer deeltjes bij elkaar botsen die heftiger en eerder tegen een ander deeltje aan waardoor die eerder naar een gedeelte met minder deeltjes gaat. 

Dit gebeurt ook in onze longen. Als je uitademt blaas je het te veel aan CO2 uit. Hierdoor zit er weinig CO2 in de longen en meer in het bloed. Hierdoor gaan er meer CO2 moleculen naar de longen toe, het bloed uit. Met als gevolg een tekort in het bloed. Als je na de uitademing even wacht dan is de concentratie CO2 moleculen in jouw longen hoger dan in het bloed en verplaatsen meer CO2 moleculen naar jouw bloed toe waardoor de zuurgraad van het bloed zich herstelt en je minder onrust ervaart.

Conclusie na deze droge theorie? Ook bij onrust in bed helpen ademhalingsoefeningen.

Wist je dat het effect van deze ademhalingsoefeningen kan meten? Als jij interesse hebt om dit een keer samen te meten, vraag dan een gratis sessie aan.