Goh, wat zal ik zo eens gaan doen? Je zit op de bank nadat je net boodschappen hebt gehaald. Een routine om tot rust te komen na een “inspanning”. Na de enorme sleur van de afgelopen weken of zelfs maanden waarin je heel veel geslapen en gehuild hebt voel je dat je eigenlijk wel weer wat kan doen.

Je weet eigenlijk niet zo goed wat je hier mee aan moet. Wat zal ik gaan doen? Allerlei ideeën gaan door jouw hoofd, maar je weet niet wat je moet kiezen. Moet ik wel iets doen? Moet ik niet eerst gaan liggen? Misschien doe ik wel weer te veel en stort ik weer in. Vorige week nog heb je dat kopje thee drinken met die vriendin moeten bekopen met een aantal dagen weinig kunnen, zelfs een goede maaltijd maken was een opgave. Het gesprek kostte veel energie omdat zij haar hart wilde luchten, maar goed, je wilde er zo graag voor haar zijn.

Tijdens het herstel van een burn-out maak je sprongen. Je springt vooruit, je kan weer wat meer en je springt of valt weer terug als je teveel gedaan hebt.

Na de eerste zo intense periode waarin je echt niet weet hoe dit ooit weer goed komt, komt de periode waarin de basisdingen wat gemakkelijker gaan en je wat anders erbij kan doen. Dit is een mooi moment om jezelf af te vragen wat jij uit de burn-out wil halen. Wil jij herstellen en jouw oude leven weer oppakken? Of wil je meer over jezelf te weten komen en kijken of jij jouw leven nog leuker kan maken dan voor de burn-out? Voor beide gevallen hieronder wat tips om jouw jou te helpen met jouw herstel.

1    Iedereen is anders

Iets dat je echt goed in gedachten moet houden. Ieder persoon, elke situatie, elk verleden en elke oorzaak van de burn-out zijn anders! Dit zorgt er niet voor dat er een one-treatment-fits-all benadering is. Er zijn vele behandelopties en wat de een geholpen heeft hoeft jou niet perse te helpen. Zorg dat jij bij elke optie die jij overweegt voelt en bekijkt of dit jou kan helpen. Zijn er dingen die jij moet doen om de methode te laten slagen? Kan jij dat ook echt doen of zijn er factoren in jouw gezinssituatie waardoor jij dat maar half kan doen?

Weet wel: niks doen en op de oude manier verder gaan helpt heel weinig mensen. Wat je voor jouw herstel in elk geval nodig hebt zijn onderstaande punten.

2    Stressfactoren wegnemen

Dit is zo makkelijk gezegd, ik weet het. En toch is dit een belangrijke. Dit kunnen directe stressfactoren zijn zoals een relatie, werkdruk, of te veel tegelijk doen. Maar ook indirecte stressfactoren die je niet direct doorhebt. Denk hierbij aan standaarden die jij jezelf of door anderen zijn opgelegd (je moet hard werken, dan pas doe je er toe, ik moet het allemaal goed en perfect doen) of mishandelingen uit het verleden. Vaak zijn dit ongelooflijk moeilijke stappen die je moet nemen, maar wel heel belangrijke stappen. Dit is lastig om alleen te doen, daarom tip 3.

3    Vraag hulp

Vraag hulp om de aanleiding van de burn-out te tackelen. Dit kan door met iemand die jij vertrouwt te praten, een vriend(in) of iemand van jouw werk of naar de huisarts te gaan. Weet dat dit een lange wachttijd met zich meebrengt, maar ach, je hebt ook geen haast, want met haast herstel je niet van een burn-out. Je kan ook zelf online zoeken naar iemand die jou kan helpen, vaak zijn de wachttijden daar veel korter.

De hulp kan een luisterend oor zijn, of een backup voor als je die stressvolle relatie verbreekt, richting geven aan jouw herstel, maar ook om dingen uit het verleden te verwerken of anders te gaan zien of juist de patronen te doorbreken die jij al jaren in jouw systeem hebt. Denk bijvoorbeeld aan EMDR of cognitieve gedragstherapie, maar er zijn vele andere methodes

4    Energiegevers en -slurpers

Omdat wij vaak in gewoontes vastzitten en dingen doen omdat wij die gewoon doen of omdat het zo hoort, zijn wij ons niet meer bewust of iets ons energie geeft of energie slurpt. Krijg zicht op waar jij energie van krijgt en wat jou (bergen) energie kost. Als jij keuzes moet maken tussen een energiegever en een energieslurper, doe dan dat waar jij energie van krijgt. Is er iets dat jij echt moet doen en slurpt dat energie? Hoe kan jij dat doen zodat jij het fijner vindt en het minder energie slurpt of zelfs een energiegever wordt?

5    Zorg voor voldoende rustmomenten

Wat is voldoende? Dat verschilt per persoon en situatie, sorry ik weet dat dit een antwoord is waar je weinig mee kan. Zelfs voor jou zal je terwijl je herstelt minder rust nodig hebben. Neem niet zomaar rust door op de bank met jouw telefoon erbij, maar zorg voor kwalitatief goede rust, zodat jouw lijf en hoofd ook echt tot rust komen. 

6    Bouw energie op

Je kan je alleen echt beter gaan voelen als de stressfactoren weg zijn en als jij energie opbouwt. Energie kan je onder andere opbouwen door leuke dingen te doen, te bewegen en in een later stadium te sporten.

7    Balans blijven vinden

Wissel de rust af met dingen waar jij energie van krijgt en vindt hierin voor jou de balans. En ja, als je net die balans gevonden hebt, maak je weer een sprong vooruit en moet je weer opnieuw uitdokteren hoe die balans voor jou op dat moment is. Hierbij zal je vast een keer te enthousiast geweest zijn en weer terugvallen, maar hierdoor leer je des te beter wie jij bent en wat bij jou past en kan jij daarna weer een stap vooruit maken 🙂 Weet in elk geval dat het continue hervinden van die balans onderdeel is van herstellen en dat dit proces alleen maar makkelijker gaat als jij je hierbij neerlegt.

Weet dat herstellen van een burn-out een uitdaging is, zeker kan, moeilijke momenten met zich meebrengt en een nieuw leven kan geven.

Merk jij dat je niet weet waar je moet beginnen of vastloopt in jouw herstel? Ik kijk graag met je mee, zodat jij weet waar jij kan beginnen om aan jouw herstel te werken. Boek hier een call waarin ik met jou mee kijk hoe jij kan herstellen.