Vorige week hebben wij het gehad over de symptomen van een burn-out. Maar wat kan je nou doen als je meerdere klachten van de burn-out herkent? Ga je wachten en hopen dat het vanzelf voorbij gaat? Of ga ik direct op zoek naar iemand die mij kan helpen? En wie dan?
Afhankelijk van hoe erg de klachten zijn, de oorzaak en de omstandigheden, kan je dit zelf oplossen of heb je hulp nodig. Het beste wat je eerst kan doen is het laten zijn van emoties en gevoelens. Die kunnen pas loskomen als er niks anders is, niks hoeft of moet. In rust voel je pas wat goed is en wat niet. Alleen in rust zijn met stress werkt niet. Je herkent vast wel het onrustige gevoel. Niet stil kunnen zitten, hoofd maalt maar door, het gevoel dat er nog van alles gedaan moet worden en dat je als je iets doet dat je niet weet waar te beginnen. Neem hiervoor de tijd en wees geduldig.
Realiseer jij je dat jij richting een burn-out aan het gaan bent? Neem dan echt die stap terug. Hierbij wat tips om die stap terug goed te kunnen doen:
1 Maak je agenda leeg
Maak voor het komende weekend (of een periode dat je meerdere dagen achter elkaar geen verplichtingen hebt) jouw agenda leeg. Zeg afspraken af skip alle andere activiteiten.
2 Zorg dat je de deur niet uit hoeft
Haal boodschappen voor de komende dagen en zorg dat je eten in huis hebt dat jij lekker vindt, voedzaam en is waar je ongelooflijk veel zin in hebt.
3 Leg pen en papier klaar
Zorg dat je een fijn schrift, kladpapier in elk geval een grote hoeveelheid papier klaar hebt liggen en een pen die je lekker vindt schrijven. Heb je dat niet, neem dat mee als je boodschappen haalt.
4 Zakdoekjes
Haal voldoende zakdoekjes oid in huis. Ik ben praktisch, voor mij is wc-papier prima. Maar zorg dat jij jouw neus vaak kan snuiten.
5 Doe helemaal niks
Als je helemaal gesetteld bent (dus ook tv, laptop en smartphone uit) en de punten hierboven geregeld hebt, geef je dan helemaal over aan het niks doen. Ga op de bank zitten, loop wat rond. Je zal onrust voelen, laat die onrust er zijn. Misschien voel je de onrust niet direct, geef jezelf de tijd. Je zal moeten huilen. Laat de tranen er zijn. Schrijf op wat er door je heen gaat en laat dat er allemaal zijn. Zonder oordelen. Sterker nog: je mag jezelf zielig vinden en balen dat jij dit nu allemaal voelt. Laat die frustratie er maar uitkomen.
6 Schrijf, schrijf, schrijf
Schrijf, schrijf, schrijf. Schrijf wat er in je opkomt. Alles mag er zijn, zonder oordeel. Het is goed dat het er allemaal uitkomt. Blijf schrijven ook al weet je niet meer wat je moet schrijven. Schrijf dat desnoods ook op. Er komen vast weer gedachten bij je op. Moet het leesbaar zijn? Mag, hoeft niet. Het is niet het doel om leesbaar te schrijven, wel om de emoties uit je los te krijgen. Na verloop van tijd komt er rust, de emoties en tranen zullen afzwakken. ik beloof het je.
7 Wees voorbereid
Wees voorbereid dat de emoties in de loop van de dagen erger kunnen worden. Dat is helemaal goed, dat hoort erbij. Dan komen er nieuwe emoties los die je nog niet eerder hebt losgelaten. Weet dat het prima is en ook dit gaat weer voorbij. Het zal je opluchting geven.
8 Wandel
Ga wandelen als je daar behoefte aan hebt. Kies een rustige omgeving, het liefst met groen om je heen en laat ook daar de emoties gaan. Rustige beweging kan enorm helpen om emoties los te krijgen. Het kan je ook inzichten geven.
9 Moet je weer werken?
Kijk aan het eind van de dagen in rust of werken nu wel goed voor jou is. Voel (als dat lukt) of het goed is voor jou om te werken. Het is belangrijker dat je het herstel goed inzet dan dat je weer doorgaat op de oude manier. Heb je nog een aantal dagen rust nodig? Neem die. Meld je ziek. Een burn-out is ook een ziekte!
10 Neem de tijd
En echt, eigenlijk is dit een herhaling van punt 9, maar neem de tijd die jij nodig hebt. Ook al wordt er aan alle kanten aan je getrokken: neem de tijd! Door de tijd te nemen om deze emoties en gevoelens eruit te laten krijg jij zicht op wat er aan de hand is en kan je helder hebben wat de volgende sta voor jou is. Daar kan je dan mee naar jouw werkgever of andere betrokken gaan. Om zo samen aan jouw herstel te werken.
11 Vraag hulp
Los deze situatie niet alleen op. Twee mensen weten meer dan twee. Je kan jouw emoties delen (dat kan heel lastig zijn, I know) en andere mensen kunnen een andere kijk op jouw situatie hebben waardoor jij weer naar de volgende stap kan. Vraag aan iemand die jij vertrouwt, waar jij je veilig bij voelt en die niet oordeelt of hij of zij een gedeelte van het weekend bij jou wil zijn. Meestal hoef je bij dit soort personen alleen maar te zeggen dat je “er niet meer uitkomt en hulp nodig hebt, nu”. Schroom niet, mensen die om jou geven helpen je graag.
Als je er op deze manier niet uitkomt, ga naar de huisarts. Naast een luisterend heeft de huisarts ook zicht op passende hulpverlening in de buurt.
Ik hoop oprecht dat je dit stuk alleen gelezen hebt vanuit interesse en niet omdat jij zelf deze stappen nodig hebt. Heb jij wel het idee dat jij jezelf een aantal dagen moet terugtrekken? Of wil je praten over oplossingen om met de klachten om te gaan? In een vrijblijvend gesprek kan ik naar je luisteren en je de eerste stappen laten zetten.