Een tijd terug liep manlief te worstelen met iets. Mijn gedachten, en ik geloof ook antwoord, was iets in de trant van “wat zou het fijn zijn voor jou als jij dit kan accepteren”. Ik weet niet meer waarmee hij aan het worstelen was, maar zijn reactie was: “Wat is dat accepteren?“ Die vraag spookt al een tijd door mijn hoofd en kwam vorige week weer terug.

Accepteren is best abstract. Je kan het niet vastpakken, tekenen of anders vastleggen. Je kan het alleen uitleggen en dan hopen dat de ander daar iets mee kan. Je hebt ook geen direct en duidelijk resultaat als je accepteert. Of toch wel? Toen ik accepteerde dat ik een burn-out had en mij er ook bij kon neerleggen viel er een soort last van mij af en mij volledig overgeven aan de situatie. Dat voelde ik toen niet letterlijk zo, maar achteraf herken ik het wel. Sinds de vraag van mijn man “Wat is dat accepteren?” weet ik dat je acceptatie wel direct kan voelen. Waarom al deze tekst alleen over acceptatie? Omdat herstel pas ingezet kan worden als er acceptatie is.

Door te stoppen met weerstand bieden ben je meer ontspannen. Weerstand geeft stress en spanning. En dat wil je nou juist verminderen. Accepteren is iets dat jij alleen kan doen, alleen helpt het wel als jouw omgeving ook accepteert dat jij nu een burn-out hebt. Toch is stap 1 om voor jezelf te accepteren dat het zo is, hierdoor kan jij veel duidelijker communiceren naar anderen wat er met jou aan de hand is en zullen anderen jou met rust laten of je ondersteunen.

Accepteren is ook die dingen doen die voor dit moment goed voor jou zijn. Een pas op de plaats maken en prioriteiten stellen. Geduld hebben en van dag tot dag leven, alles in het teken zetten van herstellen. Zoals je hierboven gelezen hebt is acceptatie nodig om te kunnen herstellen, daarom volgt nu een aantal tips om te accepteren.

1    Stop met ontkennen

Hoe moeilijk het ook is: stop met ontkennen! Huil, schreeuw, gooi het er allemaal uit, maar vooral: de vermoeidheid, het leeg zijn, alleen maar willen huilen, het mag er allemaal zijn.

2    Jij bent niet zwak

Zo vaak gehoord dat mensen zich een zwakkeling of stom vinden dat zij nu moeten opgeven en niks meer kunnen. Ten eerste ben je niet de enige en ten tweede ben je juist doorgegaan terwijl je eigenlijk over jouw grenzen ging. Is dat zwak? Volgens mij is dat juist doorzetten…..of zie ik dat verkeerd?

3    Kies voor jezelf

Jij bent voor nu het meest belangrijke, dus jij doet alleen iets voor een ander omdat jij dat wil! Voel je weerstand of heb je geen zin, doe het vooral niet.

4    Gevoelens laten gaan

Je zal vele uren gehuild hebben en er zullen nog vele huilbuien volgen. Laat de tranen vooral gaan. Houd jezelf niet in of groot. De gevoelens moeten uit jouw systeem. Ook gevoelens leveren stress op, zeker de negatieve. Laat deze gevoelens los en allemaal naar buiten komen. Ook als de tranen blijven komen, laat het stromen. Zorg voor een veilige omgeving voor jezelf, zodat je echt alles los durft te laten.

5    Signalen lijf respecteren

Dit zal een moeilijke voor je zijn. Anders zal je niet in een burn-out gekomen zijn……herken, erken en handel naar de signalen die je lijf geeft. Vooral het herkennen is vaak een lastige. Schrijf desnoods de signalen die jij herkent op en hang het lijstje op een zichtbare plek. Lees deze af en toe en als je een signaal herkent, erken het signaal en handel er naar. Jouw lijf geeft het signaal niet voor niets…..

6    Prioriteiten stellen

Accepteren is ook prioriteiten stellen. Dus wat kan ik wel/niet en wat heb ik NU nodig? Door het stellen van prioriteiten kan je duidelijke keuzes maken en alleen kiezen voor die dingen die jou doen herstellen. Dit zal door de tijd heen zeker veranderen. De prioriteiten kunnen uitbreiden en zelfs later weer afvallen omdat het niet meer nodig is.

7    Structuur

Zorg ervoor dat die dingen die je gewoon moet doen om aan het herstel te werken ook doet. Plan die dingen in en houd je er ook aan. Lukt dit niet, herschrijf de planning. Net zolang totdat jij jouw schema uitgedokterd hebt. En als jij de smaak te pakken hebt, zal je zien, kan je meer en moet het hele schema weer om 😉

8    Keuzes maken

Waar krijg jij energie van? Als jij uitgaat van dingen die jij vroeger deed, check dan eerst of dat voor nu ook zo is. Waar krijg jij geen energie van? Doe die dingen vooral niet, zoek alternatieven of zo min mogelijk.

9    Zorg voor rust

En hiermee bedoel ik niet alleen fysieke rust als slapen, op de bank liggen of tv kijken. Eigenlijk is tv kijken geen rust nemen, maar dat is weer een ander punt. Zorg voor rust. Als jij slaapt, word je niet gestoord door huisgenoten of jouw telefoon. Als jouw partner, kinderen of ouders jouw situatie niet begrijpen, leg het uit en geef aan wat jij nodig hebt. Geef desnoods aan dat jij zelf ook nog niet helemaal weet hoe zij jou kunnen helpen, maar dat alle beetjes zou zullen helpen, al is het alleen maar begrip.

10    Vraag hulp

Vraag hulp aan jouw omgeving. Mensen helpen graag, zeker als zij weten wat jouw situatie is en hoe zij jou kunnen helpen. Al is het met een keer koken of een pan soep langsbrengen, samen koken of juist samen een klein blokje om. Gewoon bij jou zijn voor als je wat wil zeggen. Echt mensen willen helpen, maar je moet er meestal wel zelf om vragen. Iets met dat niet alle mensen helderziend zijn 😉

Maar vooral, vraag hulp van een professional die het overzicht voor jou heeft en jou een zetje in de juiste richting kan geven. Wil je mijn luisterend oor gebruiken? Vraag een gratis sessie aan, dan kan je vertellen waar je tegenaan loopt.