Yes, yes, eindelijk! Na een tijdje enthousiast zijn, voelen, bedenken, voelen en uitwerken is die dan eindelijk daar! Ik kijk er al lang naar uit om zoiets te maken en nu is het dan klaar …….. de stresstest.

“Oke, en waarom ben jij daar zo enthousiast over?” Heel simpel. Nu kan ik op een laagdrempelige manier objectief meten hoeveel stress het lichaam ervaart.

“Maar die stress voel ik zelf toch ook wel daar heb ik geen test voor nodig.” Alles is relatief en wat voor de een veel impact kan hebben heeft voor de ander veel minder impact op het lichaam.

“Als ik dan weet dat ik lichamelijk (veel) stress ervaar, wat dan?” Dan kan ik jou passende tips geven die jou kunnen helpen om minder stress en hierdoor meer energie te hebben. Dit om te zorgen dat jij die dingen kan doen die jij graag doet, dat jij je een stuk prettiger voelt en aan het werk kan blijven of het werken weer kan oppakken.

En dat deze test meer dan actueel is blijkt wel uit een artikel van vorige week uit een landelijk dagblad. Hierin wordt beschreven dat vanuit meerdere hoeken blijkt dat er steeds meer mensen uitvallen met psychische klachten. Deze psychische klachten ontstaan mede door de grotere werkdruk en hierdoor vallen steeds meer mensen uit. Een stresstest is daarom ook een goed middel om de stress te meten.

De extra uitval wordt verklaard doordat het thuiswerken meer en meer als een last ervaren wordt. De balans tussen werk en privé is nog lastiger te bewaken. Jouw lieve partner zit naast je te werken of praat net iets te hard, kindjes die aan de keukentafel huiswerk maken of lessen moeten volgen. Die ene vraag tussendoor of de cv-reparateur die nog wat vragen tussendoor stelt. We maken langere dagen omdat je in de avond toch dat ene nog af wil hebben of wil voorkomen omdat jouw baas anders denkt dat jij thuis de kantjes ervan af loopt. Je mist de reistijd, even “uit staan” onderweg naar huis. De wandeling die je had voorgenomen om elke werkdag te doen is inmiddels ook versloft.

Maar ook de vakantieperiode is anders dit jaar dan voorgaande jaren. Of de reis wordt gecompliceerder en is minder vrij dan vorige jaren, je blijft in Nederland en hoopt tussen de buien door nog wat leuks te kunnen doen of bent thuis gebleven. De vakantieperiode is een veel mindere oplaad boost geweest dan je eigenlijk nodig had.

Weer anderen zijn eenzaam of je mist de sociale contacten die je op je werk altijd had, sommige mensen missen zelfs de langdurige vergaderingen. Deze gemissen, overprikkeling of andere druk konden wij in het begin van de corona situatie nog wel aan, maar nu na anderhalf jaar is de onzekerheid over hoe lang dit nog duurt te groot. Door de onzekerheid, de lange duur, het niet kunnen opladen en de al aanwezige stress kan de extra stress doorslaan en langdurig worden. Langdurige stress leidt tot jezelf echt rot voelen, uiteindelijk niks meer kunnen (zelfs geen leuke dingen) en werkuitval. Herstellen kost meestal maanden tot een jaar of nog langer. Zelf ervaring mee en dat is echt niet aan te raden.

Wij hebben allemaal behoefte aan een aantal basisbehoeften. Contact, verbinding, gezonde voeding, beweging en tijd voor onszelf. Even zonder zo’n basisbehoefte is niet erg, maar na verloop van tijd kan dit jou opbreken. Dit kan leiden tot stress. Stress kan ontstekingen veroorzaken en die kosten ons lichaam energie. Stress zorgt voor een verhoogde hartslag en hogere ademfrequentie, beiden zorgen voor gebruik van een kostbare brandstof in ons lichaam, glycogeen. Glycogeen opgeslagen in onze spieren gebruiken wij liever alleen tijdens sporten (of vluchten voor die sabeltandtijger jaren terug). In rust willen wij vooral onze immense vetreserves aanspreken. In tijden van stress verleren wij dit. Wat kan ik hieraan doen?

Je kan uiteraard een aantal dingen doen om de stress te verminderen.

1    Communiceer helder naar de mensen om jou heen wanneer jij echt niet gestoord kan worden en help hen herinneren vooraf en tijdens het niet-storen blok.

2    Stel realistische doelen voor een dag, desnoods iets minder dan je ongestoord op kantoor kan doen.

3    Bedenk niet wat jouw leidinggevende misschien denkt. Ga er vanuit dat jij doet wat jij kan en doe dit ook. Jouw leidinggevende zal vanzelf aan de bel trekken als die denkt dat jij te weinig doet. Dat gesprek kan je dan met een oprecht gevoel ingaan.

4    Zorg dat je in de avond NIET meer werkt. Pak die hobby’s op die je graag doet, maak wandelingen met vriend(inn)en of buurtgenoten, ga sporten, doe ademhalingsoefeningen of mediteer wat.

Kortom: je zal niet de enige zijn die met heftige stressklachten te maken heeft en het moeilijk vindt om hieruit te komen. Ben jij of ken jij iemand die stress ervaart, wil jij weten hoe zich dat fysiek bij jou uit en wat jou kan helpen? Vraag dan nu de gratis stresstest aan.