Sporten en vermoeidheid blijft een gevoelig onderwerp en wordt vaak gezien als een no-go. En toch is juist sporten bij oververmoeidheid en burn-out wat je wel moet doen. Ik heb het zelf ervaren en zie het bij mensen die ik begeleid. Naast een klein aantal eerdere onderzoeken uit het verleden is er uit recent onderzoek van Juriena de Vries gebleken dat juist hardlopen een goede (en relatief goedkope) manier is tegen oververmoeidheid.

Uit onderzoek onder 100 studenten met studiestress en 100 werknemers met burn-outklachten blijkt dat de vermoeidheid is afgenomen, mensen beter slapen en een betere concentratie heeft dan iemand die helemaal niet hardloopt. Daarnaast voelden de werknemers zich beter in staat om hun werk te doen. Bij het onderzoek is geselecteerd op vermoeidheid, een van de symptomen van langdurige stress. De helft van de geselecteerde mensen gingen 3x/week gedurende 6 weken hardlopen en kregen alle deelnemers wekelijks testjes om conditie, concentratie en mentale gezondheid te meten.

Kanttekening bij dit onderzoek is dat mensen met een zware burn-out niet zijn meegenomen omdat het ethisch onverantwoord is om mensen met een zware burn-out geen behandeling te geven. Wetenschappelijk onderzoek wil altijd een “controlegroep” die de behandeling niet krijgt. Hierdoor is het effect van de methode te meten. Dit in combinatie met een ontbrekend verdienmodel maakt meteen duidelijk waarom er zo weinig onderzoek naar burn-out gedaan is. De meeste onderzoeken kosten heel veel geld en dat geld moet ergens terugverdiend worden of via een gesubsidieerd onderzoek. Als mensen met een burn-out leren hoe te herstellen, dan kunnen zij dit de rest van hun leven blijven inzetten. Mensen die medicatie gebruiken gebruiken dit meestal de rest van hun leven en wordt zo het geld van het onderzoek terugverdiend. Dat is er hierbij niet en dus ook veel minder onderzoeken.

Dus voor nu ben ik heel blij met dit onderzoek. Het vervolgonderzoek gaat over waarom deze methode werkt bij deze groepen. Ik hoop dat er aangrijpingspunten uit dit vervolgonderzoek komen die door te trekken zijn naar mensen met een zware burn-out, zodat het ook gemeengoed wordt om dan te sporten en het tegenstribbelen om sporten te integreren bij burn-out herstel afneemt.