Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders hebben slaapproblemen. Slapen wordt vaak als een noodzakelijk kwaad gezien omdat er zoveel (leuke) dingen te doen zijn. Slapen is alleen ook de basis van een fijn leven. Even met wat minder slaap merk je niet zo snel (denkt men. Uit onderzoek waar gekeken wordt naar reactietijden bij minder dan 8 uur slapen per nacht, blijkt dat de reactietijd al afneemt vanaf 6 uur slaap per nacht), maar langere tijd slechter slapen voel je en merk je zelf ook. Sinds een aantal jaren wordt er meer onderzoek gedaan naar slapen. Ook in de topsport wordt het belang van slapen steeds vaker erkend. Waarom is slapen zo belangrijk?

Als je goed slaapt, dus voldoende lang en van goede kwaliteit, dan kunnen je lichaam en hersenen echt herstellen en opladen. Waarom “De Tour de France wordt in bed gewonnen” ook echt waar is wordt steeds duidelijker. Naast voeding en trainingsschema’s is er ook aandacht voor slapen en wordt er bij specifieke teams met slaap protocollen gewerkt.

Autogene training is daar een mooi voorbeeld van. Het wordt gebruikt voor ontspanning van lichaam en geest. Na een intensieve wedstrijd is het goed om de hormonen die vrijkomen bij inspanning weer af te laten nemen, dan pas kan het herstel ingezet worden.

Voor mensen met een burn-out of anderen die spanningsklachten hebben is het dus ook heel belangrijk om de stresshormonen gedurende de dag en voor het slapen gaan “uit te zetten”. Anders is de kwaliteit van slapen laag en herstel je minder goed.

Dit uitzetten is niet even snel op je telefoon kijken, maar echt 10 a 15 minuten een stukje wandelen buiten, zonder muziek, podcast of een telefoongesprek. Als je dit 2x per dag doet heb je al 2 momenten dat je de dag kan verwerken en de spanning kan verlagen. Plan tijd in om je werkdag altijd af te sluiten met een checkout. Wat heb ik vandaag gedaan? Hoe was dat voor mij? Wat doe ik morgen, ruim op en leg klaar voor de volgende dag. Ook met thuiswerken!

Door al tijdens de dag momenten te nemen om de dag te verwerken kan je gemakkelijker de intensiteit van je dag afbouwen, zodat je beter kan slapen. Door beter te slapen, bouw je energie op en ga jij je beter voelen.

Wil je meer tips om energie op te bouwen? Boek dan nu een gratis sessie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *