Situatieschets: Samen met mijn zoon fietste ik naar school om mijn dochter op te halen. Onderweg kwamen wij een buurvrouw tegen en wij fietsten samen een stukje. Zij moest voor haar gevoel doortrappen om mij bij te houden. “En dat terwijl jij geen elektrische bakfiets hebt. Maar jij bent ook sportief”. Aldus de buurvrouw. Direct voelde ik een frustratie bovenkomen. Ik beweeg veel omdat ik weet dat het goed voor mij is EN omdat ik daardoor meer energie krijg en mij dus lekkerder voel. “Maar jij bent sportief” klinkt voor mij “Jij hebt mazzel dat jij sportief bent, ik ben helaas niet sportief”. Hallo slachtofferrol! Ik vind het zo moeilijk om te zien als mensen zeggen iets te willen en accepteren dat zij dat niet zijn.
Die ene zin “Maar jij bent sportief” heeft mij een dag bezig gehouden. Wat is sportief zijn? Waarom zijn andere mensen niet-sportief? Zijn zij echt niet-sportief, bewegen zij te zwaar of juist te licht of hebben zij nog nooit een fijne sportervaring gehad? Immers, van bewegen op de juiste manier gaat echt iedereen zich beter voelen! Ons lichaam heeft dat nodig.
Online vind je de volgende definities van sportief: Veel aan sport doen, erg goed zijn in sport en wie voor zijn plezier lichamelijk inspant.
Hier word ik blij van. Waar in mijn ogen sportief zijn vaak als iets vaststaands wordt gezien, is dit zeker te veranderen!
Ik houd ook niet van hardlopen of andere cardioinspanningen. Ik deed het vroeger wel eens als onderdeel van de softbaltrainigen, maar dit waren bevliegingen en absoluut niets structureels. Sterker nog, ik heb mij er ook heel beroerd door gevoeld. Ik geloofde bijna dat sporten niet goed is voor mensen, ondanks de theoretische kennis die ik had!
Sporten geeft energie
Sporten geeft energie als je niet te voorzichtig sport, zeker niet te zwaar en als je na het sporten goed tot rust komt. Vooral dat laatste schiet er vaak bij in. Als je langere tijd vermoeid bent, dan klinkt sporten als een extra belasting, echter als je sport op de juiste intensiteit, dan geeft dat juist energie! Als je die energietoename voelt en handvatten krijgt om het sporten mogelijk te maken, dan kan je ook met (chronische) vermoeidheid gaan sporten.
Uiteindelijk baal ik nu als ik het hardlopen een dag moet uitstellen. Dit is niet omdat ik nou zo graag hardloop, maar omdat ik mij daar zo goed door voel! En inmiddels vind ik het hardlopen bijna leuk worden 😉
Wil jij ook af van de vermoeidheid? Plan een gratis sessie in waarin ik jou vertel hoe jij ook kan sporten op jouw niveau.