Je kent het wel. Van die momenten dat je iets leest waar je zo ontzettend blij van wordt. In mijn geval was dit een: “Yes, eindelijk erkenning voor de waarde van sporten bij vermoeidheid”. Wat werd ik blij van dit bericht “Sportarts geeft COVID-patiënt weer vertrouwen in herstel”. En dit artikel viel zo mooi samen met een publicatie van ZonMW, over het zeer langzame herstelproces van COVID patiënten.

Het gaat dan wel om COVID patiënten, maar de meerwaarde van sporten/bewegen bij ziekte wordt zo ook breder bekend en kan hierdoor nog meer mensen bereiken. En meer mensen bereiken die hierdoor zich ook weer (een stuk) beter voelen. En de klachten die COVID patiënten hebben, zijn zo hetzelfde als bij mensen met extreme vermoeidheid zoals een burn-out. Ook de hartkloppingen in rust, vermoeidheid tot op het bot, een benauwd gevoel op de borst, overprikkeld zijn, verstoorde stoelgang, geheugenproblemen en een soort brain fog: alsof ze met hun hoofd voortdurend in de mist zitten. Aangezien hart en longen in orde zijn bij deze groep is nu het idee dat het autonome zenuwstelsel van slag is. Net zoals bij mensen met een burn-out.

Korte samenvatting van het artikel (scheelt jou weer lezen): Van de groep COVID patiënten met milde klachten blijkt 10% langdurige klachten te houden. Sportartsen bieden een inspanningstest aan en op basis daarvan wordt de revalidatie gestart, revalidatie met sporten/bewegen.

Toen ik dit artikel las, was het enige dat ik kon bedenken: precies dit! Vooral de toevoeging om te sporten op het eigen niveau. Dit werkt zo goed voor mensen met een burn-out of andere extreme vermoeidheid. Sporten (en ontspannen) is zo’n mooi “medicijn”. Niks medicatie; sporten! Uiteraard wel op jouw eigen niveau. Geen wedstrijdjes, alleen je beter voelen tijdens het sporten en daarna 🙂 Dat is het enige doel. Geen bijwerkingen, mogelijk alleen gelukshormonen, maar dat vind je vast prima 😉

Ben jij of ken jij iemand die van die extreme vermoeidheid af wilt? Ik denk graag wat jij kan doen om je beter te voelen. Boek HIER een gratis sessie, ik denk graag met je mee.