Afgelopen weekend in een gesprek met iemand ging het over sporten bij een burn-out en dat dat echt verboden terrein is, ik ga dan direct “aan”. Iemand die op en leeg is heeft al geen energie, laat staan energie om te sporten. En toch kan je dan ook actief werken aan je eigen herstel, met sporten erbij.

In dit soort gesprekken geef ik altijd aan dat ik het gedeeltelijk eens ben met die aanname. Als je echt nog aan het begin van je burn-out bent, dan is sporten echt nog geen optie. Maar zodra je weer wat meer kan en zin krijgt om dingen te gaan doen, dan zeker wel! De sleutel tot succes bij energie opbouwen door te sporten is RUST! Net zoals Joop Zoetemelk ooit zei: De Tour (de France) win je in bed. Dat geldt zeker ook voor mensen die vermoeid zijn.

Bij de rustmomenten gaat het erom dat je lichaam en hoofd ook goed tot rust komen. Hoe lager je hartslag is, hoe minder hard je lichaam hoeft te werken. Een hartslag als je gewoon zit ligt tussen de 60 en 70. Sinds ik sport met een hartslagband om heb ik de band ook wel eens om op dagen dat ik niet sport. Gewoon om te kijken wat er met mijn hartslag gebeurt. En je hoort wel dat op je telefoon kijken en wat door social medialand scrollen geen rust is, maar kom op he, ik zit toch rustig? Dit blijkt dus ogenschijnlijk rustig te zijn.

Een voorbeeld. Als je ontspannen op de bank zit, dan is je hartslag lager dan als je met iemand praat of als je tv kijkt. Zelfs van scrollen door social media stijgt je hartslag. Het lastige is alleen als je echt niks doet terwijl je op de bank zit en de onrust giert door je lichaam heen, dan schieten de gedachten ook alle kanten op. Vaak zijn dit dan negatieve gedachten of dingen die je nog moet en wil doen. En raad eens……Hier gaat je hartslag ook van omhoog.

Als je dus zo rustig op de bank zit (of probeert te zitten terwijl de onrust door je lichaam giert), dan helpt het om ademhalingsoefeningen te doen. Ademhalingsoefeningen die je hartslag doen dalen en je rustig laten voelen. Ik ben een groot voorstander van de hartslagband ipv voelen, aangezien voelen zo veel lastiger is als je onrust ervaart en je kan gaan twijfelen. En je raad het al: deze onzekerheid zorgt ook voor een hogere hartslag.

Waarom hamer ik nou zo op het verlagen van je hartslag? Hoe hoger je hartslag, hoe meer energie je verbruikt. Nou is een hogere hartslag tijdens sporten niet het punt gezien de korte tijd dat je sport, maar die hogere hartslag in rust, gedurende de gehele dag en waarschijnlijk ook nacht (!) zorgt ervoor dat je veel meer kostbare energie verbruikt dan je eigenlijk hoeft te verbruiken! Dus als je deze energielek kan dichten en je meer energie voelt, dan kan je het sporten daarna ook oppakken en nog meer energie voelen 🙂

Dus daarom: vraag of iemand uit je omgeving een hartslagband te leen heeft of koop er zelf 1, download een app die je hartslag kan volgen en kijk eens wat er met jouw hartslag gebeurt gedurende de dag. Mocht je hier vragen over hebben, dan kan ik met je meekijken. Door op deze link te klikken neem ik contact met je op.

Veel energie toegewenst!