Onze dochter van 5 vindt het heerlijk om onze oude Donald Ducks te “lezen”. De DD liggen overal in ons huis. Tijdens het opruimen viel mijn oog op 1 achterkant. Het verhaaltje ging over Karel Paardepoot die het maar niks vond dat Goofy luierde. Karel vond dat Googy moest gaan sporten. Samen gingen zij hardlopen. Karel liep er vrolijk bij en Goofy kon niet meer. Karel: “Hop! Hop! Een beetje doorlopen hoor! Hier word je hoentjesfit van.” Goofy: “‘t Zal wel aan mij liggen hoor, maar ik word alleen MOE.” Vervolgens kijkt Karel niet uit met oversteken en wordt aangereden….. Het vervolg kan je zelf verder invullen.


Dat ene plaatje is zo herkenbaar voor mij. Vroeger als ik met iemand anders een stukje ging hardlopen, dan voelde ik mij altijd Goofy. De meeste anderen gingen sneller en waren vrolijk. Ik kom het amper bijhouden en was bekaf. En het frustreerde zo als de ander dan ook nog eens iets zei van “Loop eens door, je kan toch wel harder?”. Hoe zorg je er voor dat iemand het sporten vooral niet leuk gaat vinden…….
Zoals je inmiddels wel weet kwam voor mij de kentering toen ik ging hardlopen binnen mijn eigen grenzen. De hartslagband en app zorgen ervoor dat ik op het niveau loop dat bij mij past. Als iemand harder gaat, dan weet ik inmiddels dat diegene gewoon meer talent heeft, en dat is oké. Ik heb weer andere talenten. Het doel van hardlopen is voor mij ook niet meer om mijzelf alsmaar te moeten verbeteren, ik wil mij gewoon tijdens het hardlopen en daarna goed voelen. Dat is mijn enige doel. Dat ik daardoor ook sneller en sterker wordt is mooi meegenomen.

Ik heb het hier eerder over gehad. De reden dat ik hier weer over begin is dat ik het zo vaak om mij heen hoor. “Hardlopen (of sporten) is niet voor mij bedoeld, ik heb daar geen talent voor” of “Ik word daar altijd zo moe van”. Voor mij was hardlopen ook iets dat mij kon uitputten of moe maken, maar nu ik weet hoe hardlopen mij energie geeft en het mij uit mijn burn-out gehaald heeft, is het 1 van de dingen die mij JOY geeft en daar word ik BLIJ van 🙂

Wil jij ook weten hoe sporten jou energie kan geven? Vraag dan een gratis sessie aan, dan kijk ik met jou mee hoe sporten jou kan helpen.